2018-10-09 05:35:29• hírek • közlemény

Nagyot tett velem Ő – zenés irodalmi inspiráció érkezik városunkba

A Boldogasszony, a Szépséges Szűz Mária alakja és karaktere mindig is meghatározó volt a magyarság életében.

Csíksomlyón a Szűz Anya lábaihoz gyűl össze a magyarság minden év Pünkösdszombatján, és teszi ezt a felekezeti különbségek ellenére. Ösztönösen vonz bennünket az Ő alakja. Vajon hétköznapjainkban is tetten érhető ez a nagy lelkesedés? Meghatározza-e a nőiességről való gondolkodásunkat? Van-e ma is érvényes mondanivalója az évezredekkel előttünk élt fiatal lánynak, menyasszonynak, a fájdalmak és örömek édesanyjának?


A produkció során elhangzanak E.E.Cummings, Dsida Jenő, Keresztes Szent János, Pilinszky János, Weöres Sándor, Rainer Maria Rilke versek, valamint népi archaikus imádságok és szövegkollázs Márton Áron erdélyi püspök prédikációiból, Prohászka Ottokár A Szép Szeretet anyja című könyvéből, P. Marton Marcell OCD: A bizalom szentje című elmékedéseiből, a Szentírásból és Lisieux-i kis Szent Teréz írásaiból.


A versek és prózák áradatát Johann Sebastian Bach, Sergey Rachmaninov, Alfred Schnittke, Igor Stravinsky és John Tavener muzsikája és zenés improvizáció szövi át.


Fellépők:

Tarjányi Krisztina Irma (HUN) - színész

Emma-Marie Kabanova (RUS) - hegedűművész

Swetlana Meermann-Muret (FRA) - zongoramávész


Tarjányi Krisztina-Irma Budapesten élő színművész Csíkszeredában született. Általános iskolás korában a tanárai azon vitatkoztak, hogy orvos vagy színész lesz belőle. Gyógytornász és színész lett. Tanulmányait a Nagyváradi Állami Egyetemen és a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen végezte. Járt Amerikában a Masterworks Festivalon, ahol összeegyeztethetővé vált a szívében a hite és a művészetről való gondolkodása.
 

Korábban többféle rádióadás szerkesztését, vágását és műsorvezetését vállalta az Erdélyi Mária Rádióban, 2012-től pedig a színészmesterség alapjait tanítja a magyarországi Crescendo Nyári Akadémia diákjai számára. 2017-ben rendezte Csíkszeredában a Szent László légy velünk szabadtéren bemutatott rockoratóriumot. Az idén ősztől a nemzetközi Cresecendo Mozgalom teljes idejű munkatársaként szolgál.


AZ ERDÉLYI KÖRÚT ÁLLOMÁSAI:

TEMESVÁR - október 21. - Új Ezredév Református Központ - 18:30

NAGYVÁRAD - október 22. - Nagyváradi Állami Filharmónia - 18.30 (angol és magyar nyelven)

SZATMÁRNÉMETI - október 23. - Szatmárnémeti Dinu Lipatti Filharmónia - 18:30  

SZATMÁRNÉMETI - október 24. - Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum díszterme (zárt rendezvény a líceum diákjainak)

MAROSVÁSÁRHELY - október 26. - Kultúrpalota Kisterem - 18.30

SZÉKELYUDVARHELY - október 27. - Városháza - Szent István terem 18:30

GYERGYÓREMETE - október 28. - Balás Gábor Művelődési ház - 18.30

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: